advertentie

Aftellen naar de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Stoombaggermolen Friesland, een vreemde eend in de bijt

Stoombaggermolen Friesland, een vreemde eend in de bijt© Stichting Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 is Zwartsluis in de ban van de Nationale Sleepbootdagen. De komende editie heeft het maritieme evenement met de Stoombaggermolen Friesland een vreemde eend in de bijt. Dankzij een genereus gebaar van de Stichting Activiteiten Kulturhus Zwartsluis (SAKZ) komt de 'Friesland' naar Zwartsluis. 'Een mooie publiekstrekker met een rijke historie', aldus de organisatie.

De Friesland meert af aan het einde van de Handelskade en kan gedurende het evenement worden bezichtigd. Enthousiaste vrijwilligers vertellen graag hét verhaal van dit bijzondere vaartuig. De kiel werd gelegd in 1935 op een werf in Veendam, onder de naam ‘Veendam 220’ (220 staat voor de emmerinhoud in liters). Op verzoek van de eerste huurders werd de molen ingeschreven onder de naam ‘Friesland’. De werkzaamheden van ‘Friesland’ bestonden vooral uit het uitdiepen van kanalen, zoals het Prinses Margriet kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Op 27 juni 1989 werd ‘Friesland’ afgemeerd bij het Nationaal Baggermuseum te Sliedrecht, waar hij nog steeds te bezichtigen is. Na een zeer grondige reparatie, met inzet van deskundige vrijwilligers en ondersteuning van sponsors, kan met gepaste trots vastgesteld worden dat de molen weer in 'operationele staat' is gebracht.

Alle informatie over de diverse activiteiten rondom de historische boten en de optredende artiesten tijdens het evenement vind je op: www.sleepbootdagen.com

 

2024-04-22 14:44:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.